آییننامه کار زندانیان،با اولویت حرفه آموزی،موضوع بند(ب) ماده (190)قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی،اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران
مصوب 1379/11/26
الفسازمان:سازمان زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور میباشد.
بآییننامه سازمان:آییننامه قانونی و مقررات اجرائی سازمان زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشورمصوب 1372 -میباشد.
جکارگاههای تحت پوشش سازمان و یا کارگاههای محل حرفهآموزی زندانیان:مؤسسات صنعتی،کشاورزی،خدماتی و نظائر آن میباشند که وابسته به سازمان بوده و با امکانات لازم از طریق سرمایهگذاری بخش دولتی و خصوصی و یا تعاونی،برای کارآموزی و اشتغال به کار زندانیان در داخل یا خارج از زندانها تأسیس شده و یا میشوند.
دزندانیان کارآموز:به زندانیانی گفته میشود که برای کسب مهارتهای فنی در دورههای آموزش فنیوحرفهای شرکت مینمایند.
هزندانیان شاغل:به زندانیانی اطلاق میشود که به طور داوطلب در کارگاههای موضوع این آییننامه حسب نظر شورای طبقهبندی زندانیان،موضوع ماده (73)و بند(ب)ماده (74) آییننامه سازمان و مقررات مربوط مشغول به کار میباشند.بدیهی است کار در زندان به هیچ وجه الزامی نیست.
ودورههای آموزش فنیوحرفهای:به دورههایی اطلاق میشود که به منظور آموزش مهارت فنیوحرفهآموزی زندانیان کارآموز برقرار میگردد.
زدستمزد:وجوهی است که حسب مقررات مربوط سازمان تعیین و به زندانیان شاغل پرداخت میگردد.
تبصره- سازمان به منظور تدریس در دورههای آموزش فنیوحرفهای،حتی الامکان از مربیان واجد شرایط معرفی شده از سوی دستگاههای اجرائی ذی ربط استفاده خواهد کرد.
تبصره- زندانیان دارای مهارت و تخصص که فاقد گواهینامه مهارت فنیوحرفهای میباشند میتوانند با معرفی مسؤول اشتغال حرفهآموزی زندان در آزمونهایی که در پایان دورههای آموزشی و یا به طور جداگانه برگزار میگردد شرکت نمایند و در صورت کسب حد نصاب لازم از مزایا و امتیازات مقرر در این ماده بهرهمند شوند.
تبصره 1- زندانیان شاغل و کارآموز در طول مدت اشتغال به کار و کارآموزی فقط تابع مقررات این آییننامه و سایر آییننامههای مربوط به سازمان بوده و موظفند علاوه بر حسن انجام کار و رعایت موازین اخلاقی و شؤونات اسلامی،مقررات مربوط به امور زندان،کارگاههای تحت پوشش سازمان،دورههای کارآموزی را رعایت نمایند.
تبصره 2- مسؤولان مربوط در مؤسسات محل کار در هر مقطع میتوانند از ادامه کارآموزی و اشتغال به کار آن دسته از زندانیانی که رعایت مقررات و ضوابط را نمینمایند، ممانعت به عمل آورده و مراتب را حسب مورد به مراجع ذی صلاح در زندان گزارش نمایند.
تبصره 1- زندانیان شاغل میتوانند در اوقات فراغت خود مطابق مقررات فصل پنجم آییننامه سازمان به کارهای هنری بپردازند.
تبصره 2- اشتغال به کار زندانیان در ایام تعطیلات رسمی کشور،در مقابل پرداخت چهل درصد(40%)اضافه بر مزد روزانه انجام میگیرد.
تبصره- مسؤولان کارگاهها و مؤسسات محل اشتغال به کار و حرفهآموزی زندانیان با کارشناسان بهداشت حرفهای و ایمنی کار و همچنین بازرسان حوزه معاونت امور اشتغال، خودکفایی و حرفهآموزی سازمان،همکاری لازم را به عمل خواهند آورد.
تبصره- به منظور حضور مؤثر و سازنده زندانیان شاغل در عرصه اجتماع و حذف سوء پیشینه از سجل کیفری آنان،سازمان وفق مقررات مذکور در آییننامه کمیسیون عفو و بخشودگیمصوب 1371-اقدامات لازم را به عمل میآورد.
2(3)