آییننامه بهداشت محیط
مصوب 1371/4/24 هیأت وزیران
الفبهداشت محیط:بهداشت محیط عبارت است از کنترل عواملی از محیط زندگی که به گونهای روی سلامت جسمی،روانی و اجتماعی انسان تأثیر میگذارند.
بآب آشامیدنی:آب آشامیدنی،آب گوارایی است که عوامل فیزیکی،شیمیایی و بیولوژیکی آن در حد استانداردهای مصوب باشد و مصرف آن عارضه سوئی در کوتاه مدت یا دراز مدت در انسان ایجاد نکند.
پآلودگی آب آشامیدنی:آلودگی آب آشامیدنی عبارت است از تغییر خواص فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی آب به گونهای که آن را برای مصرف انسان زیانآور سازد.
تکنترل بهداشتی:منظور از کنترل بهداشتی،بازدید و بررسی وضعیت بهداشتی مراکز مشمول این آییننامه به منظور اعمال ضوابط بهداشت محیطی میباشد.
ثمراکز کاربرد پرتوهای یونساز در پزشکی:مراکز کاربرد پرتوهای یونساز در پزشکی، مراکزی هستند که با استفاده از پرتوهای یونساز،زیر نظر مسؤولین متخصص مربوط،به تشخیص یا درمان بیماریها پرداخته و شامل مراکز رادیولوژی،رادیوتراپی و رادیوایزوتوپ میباشد.
جامکان عمومی:اماکن عمومی عبارت است از اماکن متبرکه و زیارتگاهها،زائرسراها، هتلها،متلها،مسافرخانهها،پانسیونها،آسایشگاههای سالمندان،آرایشگاهها،حمامها،حمامهای سونا،استخرهای شنا،سینماها،پارکها،مراکز تفریحهای سالم،باشگاههای ورزشی،ترمینالها، وسائل حملونقل عمومی و مسافرتی،توالتهای عمومی،گورستانها و مانند این موارد.
چمراکز تهیه،توزیع،نگهداری و فروش مواد خوردنی،آشامیدنی و بهداشتی:مراکز تهیه، توزیع،نگهداری و فروش مواد خوردنی،آشامیدنی و بهداشتی عبارت است از کلیه کارخانهها، کارگاهها،سردخانهها،اماکن و مغازههایی که به گونهای نسبت به تهیه،توزیع،نگهداری و فروش مواد خوردنی،آشامیدنی و بهداشتی اقدام مینمایند.
حمراکز بهداشتیدرمانی:مراکز بهداشتیدرمانی عبارت است از بیمارستانها، زایشگاهها،درمانگاهها،مطبها،آزمایشگاههای تشخیص طبی،بخشهای تزریقات و پانسمان، آسایشگاههای معلولین،طب هستهای،فیزیوتراپیها،رادیولوژیها و مانند اینها.
خمراکز آموزشی و تربیتی:مراکز آموزشی و تربیتی عبارت است از مدارس،آموزشگاههای تحصیلی،حوزههای علمیه،دانشکدهها،هنرستانها،خوابگاههای مراکز آموزشی،پرورشگاهها، مراکز تربیتی شبانهروزی،ندامتگاهها و مهدهای کودک.
تبصره 1- وظائف و اختیارهای سازمان حفاظت محیط زیست در پیشگیری و جلوگیری از آلودگی منابع آب،موضوع ماده (46)قانون توزیع عادلانه آب و آییننامههای اجرائی آن همچنان قابل اجراء است.
تبصره 2- سازمانها و مؤسسههای دولتی و خصوص تأمینکننده آب آشامیدنی عمومی موظف به رعایت همه ضوابط و معیارهای بهداشتی اعلامشده توسط وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی بوده،باید همه اطلاعات لازم برای بررسی مورد یا موارد و تسهیلات بازدید از تأسیسات را در اختیار وزارت قرار دهند.
تبصره 3- وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی به منظور کنترل آب آشامیدنی عمومی در مراحل مختلف توزیع،آزمایشگاههای مراکز بهداشت استان و شهرستان و مراکز بهداشتیدرمانی را برای ارائه خدمات در این زمینه تجهیز مینماید.
1-اتخاذ تصمیم راجع به خارج نمودن بعضی از منابع تأمین آب آشامیدنی از سرویس که بر اساس گزارش اداره کل بهداشت محیط،آلوده شدهانداعم از چاهها،چشمهها و قناتها.
2-اتخاذ تدابیر لازم جهت حفاظت از منابع آب آشامیدنی موجود بر اساس دستورالعملهایی که توسط دستگاههای ذی ربط پیشنهاد میشود و به تصویب کمیته میرسد.
3-اتخاذ تدابیر لازم به منظور حفظ حریم مناطقی که در آینده برای تأمین آب شهرها از طریق دستگاههای ذی ربط پیشنهاد میشود.
4-اتخاذ تصمیم در رابطه با بحرانهای ناشی از آلودگی منابع آب و چگونگی مقابله با آنها.
تبصره- در ابتداء،اداره کل بهداشت محیط موظف است نواقصی را که موجب آلودگی منابع آب میگردد به دستگاه ذیربط اعلام کند تا رأسا نسبت به رفع آن اقدام نماید.در صورتی که امکانات دستگاهها برای رفع نواقص کفایت ننماید،مراتب در کمیته یادشده مطرح خواهد شد.
با متخلفات برابر مقررات قانونی مربوط(قانون تعزیرات)رفتار خواهد شد.
تبصره- شهرداریها مکلفند در تنظیم روشهای جمعآوری،حمل و دفع زباله شهر و سایر خدمات شهری،دستورالعملها و توصیههای وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی و سایر مراجع ذی ربط را رعایت نمایند.
طبیعی است چنانچه عرضه فرآوردههای خام دامی موجب بیماریهای مختص انسان شود، همچنین مواردی که در فرآوردههای خام دامی تغییراتی داده شود که مواد حاصل شده، فرآورده خام دامی تلقی نگردد،مسؤولیت کنترل بهداشتی بر عهده وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی است که مطابق قانون مواد خوردنی و بهداشتیمصوب 1346-و اصلاحات آن انجام خواهد شد.
2(3)